Visual notes. De sleutel tot klare taal.

Als bedrijf sta je voor grote uitdagingen. De druk om resultaten te boeken lag nooit zo hoog. Alles moet sneller, beter en efficiënter. Een vlotte workflow is hierbij van cruciaal belang. Maar hoe verkrijg je zo’n doeltreffende, intermediaire stroming? Alles begint bij een duidelijke en gerichte communicatie.

Keep it simple

De start van duidelijk communiceren? Eenvoud. Keer terug naar de essentie. Breng complexe materie zo simpel mogelijk over naar je teamleden. Dat is natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan. Leonardo Da Vinci noemde eenvoud niet voor niets “the ultimate form of sophistication”. Toch hoeft eenvoudig communiceren helemaal niet zo moeilijk te zijn. Visual notes maken het zelfs lachwekkend eenvoudig.

De kracht van visuele taal

Visual notes, visuele aantekeningen of beeldnotities vormen de combinatie van snelle schetsen met handgeschreven nota’s. Plaats dit gestructureerd op een pagina met gebruik van verhelderende kleuren en je krijgt een enorm krachtig communicatiemiddel. Het grootste deel van ons brein spitst zich namelijk toe op visuele informatieverwerking.

Dat staaft ook voormalig communicatie- en personeelsverantwoordelijke voor stad Antwerpen en huidig B2B visual harvester, Axelle Vanquaillie, met de woorden: “Het is wetenschappelijk bewezen dat ons brein heel visueel werkt. Daarom heeft minstens 80 procent van de mensen nood aan visuele prikkels, en dat terwijl er in de gemiddelde vergadering geen enkele gegeven wordt”.

We gebruiken beelden van nature om onze complexe gevoelens en ideeën eenvoudig voor te stellen. Ze vormen de kortste weg om een boodschap over te brengen. Zo stimuleren ze nieuwe inzichten, problem solving en een beter begrip. Bovendien helpen ze om informatie langer te onthouden. Om al die redenen krijgt het slim gebruik van visual notes dan ook steeds meer belang binnen de bedrijfswereld.

As easy as pictionary & as masterable as driving a car

Het grootste voordeel van visual notes? Iedereen, met of zonder artistiek talent, kan het. Ook jij. Vergelijk het met het spel pictionary. Via schetsen zet je jouw ideeën snel op papier om de boodschap in één oogopslag duidelijk te maken aan je teamgenoten. Alleen maak je bij visual notes wel gebruik van verhelderende kernwoorden of -zinnen. Kinderspel toch? Je hoeft er gewoon aan te beginnen. Nog niet overtuigd? Vergelijk het dan met autorijden. Waar je in het begin nog moest nadenken om te schakelen, doe je het na veel oefenritten gewoon vanzelf.

Maak het visueel in 4 stappen

Neem pen, papier en kleuren bij de hand (of doe het digitaal). Volg de volgende 4 stappen en ondervind zelf de eenvoud van visueel noteren.

  1. Inventariseer: Met welke puzzelstukken heb je te maken. Wie? Wat? Waar? Wanneer? Waarom? Hoe?
  2. Verbind:   Hoe staan de puzzelstukken met elkaar in verband? Volgens chronologie of eerder oorzaak-gevolg?
  3. Organiseer:    Organiseer de puzzelstukken. Maak het verband overzichtelijk door gebruik te maken van kleuren, pijlen en kaders.
  4. Visualiseer:    Hoe visualiseer je de content om de puzzel duidelijk te maken? Welke vorm, grootte, compositie, afstand en richting neemt de content aan ten opzichte van elkaar?

Wens je meer informatie en gerichte tips om met visual notes van start te gaan? Vind deze 4 stappen dan uitgebreider terug in “Visual notes” van Kim Ravers of lees “Start to Draw” van Axelle Vanquaillie. Deze boeken weerspiegelen mooi hoe visual notes een boodschap kernachtiger overbrengen dan tekstuele verslagen. . Het boek weerspiegelt mooi hoe visual notes een boodschap kernachtiger overbrengen dan tekstuele verslagen. Een belangrijke les om mee te nemen. Want wil je resultaten boeken? Start dan met duidelijke communicatie. Gebruik visual notes.

Tip / Durf tekenen. Hoe meer je tekst vervangt door visual notes, hoe eenvoudiger je tot de kern komt. Kijk maar naar het rechtse voorbeeld: een kort maar krachtige weergave van de originele, geschreven tekst.

Tip / Gebruik de 6 basiselementen van visual note taking: verduidelijkende woorden, bullets, kaders, pijlen, figuren / symbolen en personen.