Stage in coronatijden, voor en tijdens

We zouden het vergeten in deze woelige omstandigheden, maar ook stagiairs ondervinden hinder van de coronacrisis. Stages kunnen niet doorgaan zoals gepland of vinden plaats in een andere vorm dan normaal. Daarom zetten we de stagiairs van comma, brand strategists in de kijker met een mini blogserie.

In deel 2 maakt Sébastien, Séba voor de vrienden, student Handelswetenschappen Commercieel Beleid aan Universiteit Gent, de vergelijking van stage voor en tijdens corona. Hij begon 1 week voor de lockdown aan zijn stage bij comma en moest door corona al in week 2 stoppen en later thuis hervatten. Séba kan dus als geen ander de vergelijking maken.

Processed with VSCO with m3 preset

‘Corona heeft inderdaad heel veel roet in het eten gegooid’, zegt hij. Om te beginnen keek hij erg uit naar zijn stage bij comma. Aangezien dit de enige (!) praktijkgerichte ervaring is die ze opdoen binnen de richting Handelswetenschappen was het voor hem dé gelegenheid om echt te ontdekken waar zijn grootste interesses lagen binnen de marketing. En dit met het oog op volgend jaar, een job zoeken of eventueel verder studeren.

Séba had al snel vernomen dat er aan veel verschillende projecten gewerkt werd, variatie die hem erg aansprak. Hij voelde zich heel goed ontvangen de eerste week op kantoor, voor er sprake was van een lockdown. In het begin had hij wel wat moeite met het tempo en het zo efficiënt mogelijk werken aan taken die hem opgedragen werden. Maar na een paar dagen had hij het gevoel dat het vlotter liep en zijn tijd beter kon indelen.

Jammer genoeg werd de stage in week 2 stopgezet. Hij merkte dat hij nadien niet echt moeite had om een goed dagelijks ritme aan te houden. Er kwam, door het wegvallen van de stage, nu erg veel tijd vrij om aan zijn thesis te werken. Een geluk bij een ongeluk ergens wel. De thesis komt nu in zijn eindfase en de extra tijd zorgt ervoor dat hij last minute niet veel meer zal moeten stressen.

De unief had meegedeeld dat ze een opdracht zouden krijgen ter vervanging van de verloren stage. Natuurlijk verwachtte hij weer een theoretische scriptie… Gelukkig kreeg hij een opdracht van comma zelf, waardoor hij toch ervaring kon opdoen, al is het via telewerk en Zoommeetings. Hij heeft niet het gevoel dat het een echte opdracht is zoals de unief liet uitschijnen, maar dat hij eerder gewoon stage volgt, maar dan van thuis uit. Een opportuniteit waar hij heel tevreden over is en dankbaar voor is. De praktische ervaring die verloren was gegaan, wordt op deze manier toch voor een deel goedgemaakt!

Hij kan zich voorstellen dat andere studenten minder geluk hebben met hun vervangende opdracht. Séba hoopt dus wel dat er lessen getrokken worden uit deze situatie en de unief eens herevalueert hoe er meer praktijkgericht leren toegepast kan worden binnen de opleiding Handelswetenschappen (en misschien ook in andere richtingen).

Zijn dagen zijn heel goed gevuld, met een goede balans tussen het finaliseren van zijn thesis en het werk voor comma. Gelukkig maar, denkt hij dan. Liever genoeg werk om handen tijdens de dag om dan ’s avonds te kunnen ontluchten door te sporten of een wandeling of fietstochtje te maken. Hij heeft in deze periode een paar dingen leren appreciëren die hij voordien nauwelijks deed, zoals wandelen zonder een doel of bestemming te bereiken, boeken lezen, podcasts luisteren en genieten van een goed glas wijn bijvoorbeeld. Hieronder vindt u een zelfgenomen foto van de waterplas in zijn wijk waar hij dagelijks rond wandelde.

Hij woont thuis in een gezin van 5 en natuurlijk hoort daar toch af en toe eens wat spanning bij na een lange tijd van lockdown. Gelukkig hebben ze thuis de mogelijkheid om zich wat af te zonderen als ze liever wat alleen willen zijn. Hij beseft dat er mensen zijn die niet die luxe hebben en in veel minder gunstige omstandigheden in quarantaine moeten leven.

Al bij al is hij tevreden met de situatie en is dit een heel bijzondere ervaring om op deze manier toch een soort stage te kunnen volgen. 

Wilt u graag uw stageverhaal delen? Laat het ons gerust weten. Misschien hebben wij wel nog een plekje voor u om uw in het water gevallen stage in te halen. Zien wij u binnenkort na deze coronatijden?