Stage in coronatijden, of liever stage in 2D

We zouden het vergeten in deze woelige omstandigheden, maar ook stagiairs ondervinden hinder van de coronacrisis. Stages kunnen niet doorgaan zoals gepland of vinden plaats in een andere vorm dan normaal. Daarom zetten we de stagiairs van comma, brand strategists in de kijker met een mini blogserie.

In deel 1 vertellen we het verhaal van Caitlin, student Crossmedia-ontwerp en Photo Design. Zij volgt op haar eigen, aparte manier stage bij comma, brand strategists.

Caitlin volgt sinds twee weken stage bij ons op afstand en blijft dus thuis. Daarom verloopt alle communicatie digitaal via Teams. Ze laat weten dat ze het soms nogal ongemakkelijk vindt om te praten met mensen die ze nooit of slechts één keer gezien heeft. Logisch ook. Wildvreemde mensen die u slechts in 2D ontmoet, het geeft toch een ander gevoel dan persoonlijk contact. Gelukkig is het team van comma zeer spontaan en sociaal waardoor dit het proces voor haar vergemakkelijkt.

Daarnaast vindt ze het vervelend dat haar gezinsleden kunnen meeluisteren met wat ze allemaal vertelt tegen haar collega’s. Daarom kruipt ze in haar mobilhome om wat privacy te hebben tijdens die gesprekken. Zoals we al zeiden, op haar eigen aparte manier leerden we Caitlin kennen. De eerste keer dat we haar zagen in die setting kregen we spontaan een glimlach op ons gezicht. Niet alledaags dat u een collega in een mobilhome ziet.

Wel vindt ze het fijn om af en toe op een andere locatie te werken. De afgelopen jaren ging ze altijd in juni  voor enkele weken naar de mobilhome om haar voor te bereiden op de examens. Maar door de coronatoestanden zit ze daar nu toch wel enkele maanden vroeger. Deze stage geeft haar de mogelijkheid om af te wisselen tussen bureau, mobilhome en terras waar ze enkele zonnestralen kan meepikken of kan genieten van een fris windje en fluitende vogels op de achtergrond.

Natuurlijk keek ze er wel naar uit om eens het échte werkleven te voelen in een kantoor als dat van comma. Maar corona dacht daar anders over. Alhoewel haar stage niet verloopt zoals gepland, zal het toch een unieke ervaring zijn. Het heeft zo zijn voor- en nadelen. Ze hoopt om het team uiteindelijk toch eens in 3D te ontmoeten en de inspirerende comma office te ontdekken. Ondanks ze maar een glimp van het team opvangt, voelt het aangenaam om ermee te werken.

Caitlin zet nog even enkele voordelen van een coronastage op een rij:

  • Ze wint 2 uur tijd op een dag doordat ze niet heen en weer moet reizen.
  • Langer slapen behoort daar zeker ook bij.
  • Helemaal aankleden is niet nodig. Zolang de bovenkant er maar goed uitziet. Niemand ziet dat ze nog voor de helft haar pyjama aan heeft.
  • Geen voorbereidingen treffen qua lunch en snacks voor overdag. U neemt gewoon rechtstreeks uit de (koel)kast.
  • Schoenen zijn overbodig. Fluffy kousen for the win!
  • Minder administratieve taakjes voor school. Enkel een uitgebreide timesheet, maar weekverslagen vallen volledig weg. Al leek dat wel het interessantste om te doen.

Toen we  vroegen om enkele gedachten neer te schrijven over haar stage, stond ze te popelen om eraan te beginnen. Want denken blijkt een van haar hobby’s te zijn. Daarom somt ze graag nog enkele bedenkingen voor u op:

  • Een Teams meeting verloopt niet altijd van een leien dakje. Er is vaak slechte verbinding. Maar u moet eens proberen om te volgen wie aan het woord is als u niet weet welke stem bij wie hoort. Het geluid komt allemaal uit dezelfde richting, haar laptop dus, en monden ziet u amper bewegen. Dus probeer de stem maar eens te linken aan de juiste persoon. Een gekke bedoening!
  • Om toch de mensen op haar scherm wat te leren kennen, vindt ze de voorstelling van het team op de website zeer handig. Zo kan ze een naam aan een persoon koppelen. Hopelijk herkent ze ons (misschien binnenkort) in het echt. Want in het echt zijn wij uiteraard geen groene mannetjes.
  • Digitale meetings laten u inzien wat voor gekke smoelen u zelf trekt als u aan het luisteren bent. Dan weet u ook meteen waar andere mensen altijd naar moeten kijken tijdens een gesprek. Mr. Bean is er niks tegen. Maar dat is misschien wat overdreven ?.
  • Door van thuis uit te werken, heeft ze soms het gevoel dat ze zoals gewoonlijk opdrachten maakt voor school. Maar door de feedback en meetings gaat dat gevoel snel voorbij.

Voor Caitlin blijkt het uiteindelijk toch zo slecht niet te zijn om stage te volgen tijdens corona. Ze ziet het eerder als een positieve en unieke ervaring. comma, brand strategists probeert het haar dan ook zo comfortabel mogelijk te maken. Maar laten we de studenten die geen stage konden volgen of in moeilijke omstandigheden stage volgen niet vergeten. Want zij zien toch wel een hele mooie en leerrijke ervaring aan hen voorbijgaan. Gelukkig hoort Caitlin niet tot deze groep!

Wilt u graag uw stageverhaal delen? Laat het ons gerust weten. Misschien hebben wij wel nog een plekje voor u om uw in het water gevallen stage in te halen. Zien wij u binnenkort in 3D?