Podcasts: the new way of content sharing!

Wat is een podcast nu juist?

Een podcast is een soort radioprogramma dat overal en altijd te beluisteren is, dankzij het downloaden of streamen van een zogenaamde aflevering. Ze worden dan ook niet voor niets gezien als de toekomstige manier om radio te luisteren. Mensen willen kiezen waar, wanneer en hoe vaak ze bepaalde content beluisteren én willen daarbij niet afhankelijk zijn van een vastgelegd tijdsschema. Daarnaast zijn podcasts vaak interessanter, leerzamer en wordt men niet gestoord door reclame.

Hoe neem je zo’n podcast aflevering op?

Het opnemen van een podcast is zeer simpel. Je begint er gewoon aan. Zorg dat je op voorhand bepaald hebt welke content je wilt brengen en leg zorgvuldig vast welke sprekers aan het woord zullen komen. De rest gaat vanzelf.

Hét allerbelangrijkste bij een podcast? De kwaliteit van het geluid. Er zijn verschillende keuzes wat het opnemen van jouw podcast betreft. Ga je aan de slag met jouw smartphone in de hand of schaf je meteen een microfoon aan? We geven graag even de opties mee:

 • Iedere smartphone heeft de mogelijkheid om opnames te maken. Gebruik de dictafoon die standaard geïnstalleerd staat of download een voice recorder. De kwaliteit is niet optimaal, maar in de begin fase (of bij twijfel of podcasten wel écht iets voor jouw bedrijf is) is het een ideale optie.

  TIP: oortjes met een ingebouwde microfoon zorgen vaak voor een betere kwaliteit.
 • Ben je overtuigd om met podcasts te beginnen? Dan is de Audio Technica USB-microfoon de ideale startersmicrofoon.
  Prijsklasse: +- €130
 • De Rode Procaster Broadcast Microphone filtert ruis en omgevingsgeluid uit jouw opnames. Ideaal voor podcasts waar één persoon aan het woord is of presenteert.
  Prijsklasse +- €160
 • De Rode Podcaster microfoon filtert ruis en omgevingsgeluid uit jouw opname waar meerdere personen tegelijkertijd in één microfoon spreken.
  Prijsklasse: +- €190
 • Dé microfoon voor de ervaren podcaster is de Heil PR-40. Hij bezorgt je een uitmuntende geluidskwaliteit, onafhankelijk van het aantal sprekers in jouw podcast.
  Prijsklasse: +- €440

Na het opnemen, het bewerken van jouw podcast aflevering!

Je opnames zijn wellicht een stuk uitgebreider dan jouw podcast zou moeten zijn. Waarschijnlijk ging je hier en daar de mist in qua uitspraak en misschien begon je wel enkele keren opnieuw. Eens je opnames afgerond zijn, ga je deze bewerken. Via het programma Audacity knip en plak je gemakkelijk in je geluidsopnames en versleep je fragmenten zodat de podcast aflevering één geheel wordt. Audacity is een gratis programma ondersteunt door Windows en MacOS.

TIP: zorg op voorhand voor een intromuziekje, een ingesproken intro en outro. Zo wordt je podcast herkenbaar voor trouwe luisteraars. In die intro kan je bijvoorbeeld kort samenvatten wat je tijdens deze aflevering zal bespreken. Onder andere bij Sjotcast, de voetbalpodcast van het nieuwsblad, krijg je telkens een komiek dialoog te horen dat de rest van de aflevering samenvat.

Een Podcast intromuziekje maken: enkele tips!

 1. Kies voor een muziekje dat herkenbaar is – dus niet het generieke begin van ieder hedendaags popnummer. Een vrolijk en enthousiast melodietje slaat altijd aan. Een goed voorbeeld is Radio 1, al hun podcasts zijn voorzien van hetzelfde herkenbare deuntje.
 2. Dat deuntje hoef je uiteraard niet zelf te componeren. Sampels zijn tegen een kleine vergoeding te verkrijgen op bijvoorbeeld Premium Beat.
 3. Belangrijk: kies voor een stukje dat zeker niet langer dan 15 seconden duurt. Gebruik daarbij een fade in en fade out moment om niet te abrupt af te sluiten.

Je podcast is af, uploaden maar!

De juiste host voor je podcast.

Om je podcast online te zetten, heb je een podcast host nodig. Het is belangrijk om vanaf de eerste aflevering te kiezen voor een goede host, aangezien het overzetten van je bestaande aflevering later een zeer moeilijke bevalling is. Er zijn opnieuw een aantal mogelijkheden wat die host betreft, ieder met z’n voor- en nadelen. Een overzichtje:

Libsyn

Libsyn is één van de oudste podcast hosting services. Dankzij hun lange ervaring is het platform aangepast aan alle noden en wensen van podcastfanaten. Gemakkelijk in gebruik dus!

Voordelen:

 • Je kunt gemakkelijk op meerdere platformen publiceren, bijvoorbeeld op Facebook, Twitter, WordPress, Itunes,…
 • Samen met Libsyn heb je de mogelijkheid een eigen app te creëren waarmee jouw podcasts in een mum van tijd op de telefoon van jouw volgers staan.
 • Libsyn advanced, beschikbaar vanaf ongeveer 19 euro per maand, toont je verschillende statistieken per podcast. Ideaal om te optimaliseren naar toekomstige afleveringen toe.

Nadeel: Libsyn heeft een maandelijkse uploadlimiet, afhankelijk van het abonnement waar je voor kiest. Het uploaden van je podcasts zal je dus moeten verspreiden over bepaalde periodes, zodat je limiet per maand niet telkens overschreden wordt.

Blubrry

Als tweede is Blubrry een zeer gebruiksvriendelijke podcast hosting service. Een abonnement is al beschikbaar vanaf ongeveer 11 euro per maand.

Voordelen:

 • Blubrry voorziet je van vele statistieken per podcast én dit al vanaf het goedkoopste abonnement.
 • Op deze hosting kan je ook video podcasts uploaden, afhankelijk van hoeveel geheugen je abonnement bevat.
 • Blubrry biedt een uitzonderlijke support service op het vlak van podcast hostings. Ze beantwoorden met plezier al jouw vragen.

Nadeel: Ook Blubrry heeft een maandelijkse uploadlimiet. Deze kan je omzeilen door het uploaden van je podcasts te verspreiden.

Podbean

Podbean is een hosting bedrijf dat zich enkel en alleen focust op podcasts. Je kan het zelf gratis uitproberen!

Voordelen:

 • De basis is gratis! Twijfel je nog over jouw toekomst als podcaster? dan kan Podbean een interessant platform zijn om de wateren te testen.
 • Wil je als bedrijf uitpakken met enkele podcasts per week? Bij voorgaande hostings kan dat een dure maandkost met zich meebrengen. Podbean biedt vanaf ongeveer 8 euro per maand al een abonnement zonder opslaglimiet. Dé oplossing dus voor wie regelmatig aan de slag wil met podcast.
 • Podcasts zijn via Podbean makkelijk te integreren in je website.

Nadelen: Podbean scoort minder op vlak van gebruiksvriendelijkheid. De hosting is vooral handig indien je jouw podcast enkel wilt gebruiken op je website. Eens je naar meerdere locaties wilt verspreiden, is een gebruiksvriendelijker platform aan te raden.

Klaar om beluisterd te worden!

Het is zo ver, je podcast staat online. De volgende stap is er voor zorgen dat mensen ook weten dat je podcast bestaat. Plaats je podcast op Itunes (- via jouw Itunes account), share hem op Facebook, LinkedIn, je website,… en laat de trouwe volgers maar komen.

Podcasts vind je in alle vormen en maten, over alle mogelijke onderwerpen. Benieuwd naar enkele voorbeelden? Heel wat radiozenders, televisiekanalen, kranten,… sprongen al op de podcast-trein. Beluister ze eens of bekijk hier de lijst van Vlaamse podcasts.

Meer info over het maken, bewerken of online plaatsen van jouw podcast? We helpen je graag op weg!