O Sole Mio…

Sole Mio dekens

Nog zo’n topmerk dat onuitwisbaar in ons collectieve geheugen is gegrift, is Sole Mio. Zowat ieder huisgezin had een of meerdere van deze super knusse, wollen dekens. Na de winter werden ze opgeborgen in hun met sterren bezaaide blauwe dozen. Verschillende generaties nestelden zich in hun comfortabele warmte, want hun onverwoestbare kwaliteit was legendarisch.

Sole Mio recht uit Italië, of was het België?

Kwam de Sole Mio uit Italië? Nope. Sole Mio was het vlaggenschipmerk van het textielbedrijf Manta in Waasmunster. Zowel nationaal als internationaal kenden hun dekens een enorm succes. In de jaren vijftig werkten maar liefst 1.200 arbeiders en bedienden in Waasmunster. Op het hoogtepunt had Manta verschillende fabrieken, waaronder een productiesite in Bujumbura (Burundi). The future looked bright … tot een spelbreker van formaat roet in het eten kwam gooien. Het dekbed veroverde onze slaapkamers.

Solio Mio warme dekens

Eind de jaren zeventig was het aantal werknemers gehalveerd. In 1996 wordt de NV Sole Mio Manta failliet verklaard. Het merk komt in handen van het Franse Toison d’Or. In 2005 wordt het merk na een onderhandse veiling overgenomen door de firma Britex in Waterloo die het prestigieuze imago van Sole Mio nieuw leven inblaast.