Like ons… en win een trip naar Paaseiland!

paaseiland

Hengelen naar likes en shares met onweerstaanbaar aas en ongelimiteerde gulheid is aanlokkelijk. Via social media heb je in geen tijd de klus geklaard. Maar mag het wel?

Volgens de Belgische wetgeving zijn loterijen en kansspelen met inzet verboden. Bij een loterij hangt de winstkans enkel af van het toeval. Wil je een willekeurige bezoeker een ticket cadeau doen? Een etentje aanbieden of een bolide cadeau doen? Dan organiseer je een verboden loterij en ben je in strijd met de wetgeving. Ook al is de prijs volledig gratis.

Intellectuele bijdrage

Bij kansspelen hangt het winnen niet enkel af van het toeval. Voor dit soort spelletjes is een behendigheid of intellectuele bijdrage nodig. Die mag minimaal zijn, maar niet verwaarloosbaar. Dit verklaart waarom men soms een aantal eenvoudige kennisvragen dient te beantwoorden. Dergelijke spelletjes zijn niet verboden als ze gratis zijn. Er mag geen in geld waardeerbare inzet gevraagd worden.

Door het organiseren van niet-vergunde loterijen of kansspelen kan je tot drie maanden gevangenisstraf oplopen en een geldboete tot 18.000 euro.