IGTV, videoplatform voor eigentijdse marketeers

igtv

Instagram TV of kortweg IGTV maakt al meer dan een jaar deel uit van ons social media landschap. De hoogste tijd voor een evaluatie, dachten wij. Waarin zit precies de meerwaarde van dit platform? Comma, zoekt het uit!

IGTV, wat is dat precies?

Tot sinds kort was IGTV enkel geschikt voor verticaal videogeweld van 15 seconden tot een 10-tal minuten lang. Net als bij Stories ging het om een fullscreen experience. Tegenwoordig ondersteunt IGTV ook horizontaal beeldmateriaal. Heb je een verified account? Dan kan je video’s uploaden die tot 60 minuten lang zijn.

Je bekijkt video’s in de IGTV app zelf of via de klassieke Instagram app. Via de klassieke app doe je dat enerzijds via ‘ontdekken’. Hier klik je op de IGTV button of krijg je aanbevelingen te zien op basis van wie je volgt en je interesses. Wil je anderzijds een video zien van wie je volgt? Dan ga je gewoon naar het profiel van die persoon. IGTV bestaat uit verschillende kanalen. Elk kanaal is verbonden aan een profiel en biedt nieuwe mogelijkheden op vlak van Instagram Marketing. 

Waarom kiezen voor IGTV? 

1. Meer visibiliteit voor je producten of diensten

Instagram is nog steeds één van de meest populaire en effectieve social media platformen voor bedrijven. De meerwaarde van IGTV? Het ondersteunt die vermaarde long-form content, waarmee je extra verkeer aantrekt. Bijgevolg krijgt de visibiliteit van je producten of diensten een ferme boost. Online video kijken wint aan populariteit met de dag. IGTV helpt je dus effectief om je social mediabereik fors uit te breiden. Voeg voor nog meer zichtbaarheid ook je video toe aan je verhaal. Zo krijgen je volgers al een preview te zien. 

2. Een kanaal om je publiek te informeren en te entertainen

De tutorial staat bovenaan het lijstje van de meest populaire online videocontent. Wil je zelf een fikse tutorial delen? Dan is IGTV jouw ideale uitvalsbasis. Met showcase video’stoon je je doelpubliek hoe ze jouw product gebruiken. Je deelt er succesverhalen van tevreden klanten. Of je post eenexplainer videobij een product launch of om je merkverhaal te verkondigen. 

3. Een grotere kans op engagement of conversies

Videocontent is zeker weten king of engagement. Bovendien stelt het je in staat om het aantal conversies op te drijven. Je hebt de mogelijkheid video’s langer dan 60 seconden up te loaden. Maak hiervan gebruik en leef je uit. Hoe creatiever en aantrekkelijker je content, hoe groter de kans op engagement onder de vorm van likes, commentsen shares. Voeg trouwens een clickable linktoe aan de descriptionvan je video. Zo leid je jouw doelpubliek vlot naar je landingspagina. 

4. Bouw aan je community

Jarenlang beschouwden we kortere video’s van maximum 2 minuten lang als ideaal voor social media. De laatste tijd stijgt de interesse in long-form content. Langere video’s bieden namelijk meer mogelijkheden op vlak van community building. Dankzij jouw video’s op IGTV speel je in op de interesses en uitdagingen van je doelpubliek.

Nog enkele praktische IGTV-tips

IGTV is gratis. Wil je een eigen kanaal aanmaken? Dan doe je dat in 1, 2, 3. Je bestaand Instagram account kan dienst doen als uitvalsbasis. Video’s uit je Instagram feed komen niet automatisch op je IGTV kanaal terecht. Load dus je bestaande content opnieuw up. 

Het uploaden op IGTV wijst zichzelf echter uit. Je hebt de keuze dit via de IGTV app te doen of via de klassieke Instagram app. Check wel altijd de vereiste videokwaliteit en afmetingen voor je aan de slag gaat. Instagram raadt zelf aspect ratiovan 9:16 aan voor verticale video’s en 16:9 voor horizontale video’s. 

Voeg altijd een description toe aan je video. Voor een grotere visibiliteit verwerk je hier best een aantal relevante keywords en hashtags in. Denk ook zeker aan de link naar je landingspagina. Ook je IGTV video delen op je Facebook pagina is mogelijk.  

IGTV verenigt de kracht van YouTube en Instagram in één enkel platform. Zo biedt het bedrijven nieuwe mogelijkheden op vlak van social media marketing. Instagram blijft een ideale uitvalsbasis voor eigentijdse marketeers. Als early adoptervan IGTV blijf je je concurrentie een stapje voor. Veel succes!