Hoe kies ik als designer het juiste lettertype?

Een van de meest belangrijke vaardigheden die je als designer onder de knie moet hebben, is het juiste lettertype kiezen bij ieder design. Dat komt omdat tekst een van de belangrijkste manieren is waarmee ontwerpers met consumenten communiceren. Zit je soms met de handen in het haar? Volg dan deze tips!

Doel en doelgroep

Typografie kan je ontwerp maken of breken. Het is een volledig proces om het juiste lettertype te kiezen.Voor je het lettertype kiest, is het belangrijk om je doel en doelgroep te bepalen. Elke klant is verschillend. Screen grondig de klant. Wat is de huisstijl van je klant? Wat zijn de verwachtingen van je klant? Welke boodschap wil je klant overbrengen? Eens je op die vragen een antwoord hebt, kan je verder met je proces om het juiste lettertype te bepalen. Lettertypes zijn de sleutel tot het instellen van de stemming, tool en stijl van je ontwerp.

Het contrast tussen lettertypes kan heel verschillend zijn. Belangrijk hierbij is om het juiste evenwicht te vinden. Wanneer je bijvoorbeeld een zwaar font gebruikt, komt je design beter tot zijn recht als je daarbij een lichtere font toevoegt. Probeer altijd je type design te harmoniseren met je ontwerp. Ook is het belangrijk om een lettertype te kiezen dat past bij de stijl van je afbeelding.

Adobe Typekit

In het programma Photoshop staan heel wat mooie lettertypes. Als je echter een ruimer aanbod lettertypes wil, is Adobe Typekit een echte aanrader!

Dit programma zit automatisch in het pakket van de Creative Cloud. Bij Adobe Typekit zijn heel wat verschillende lettertypes aangemaakt door externe personen. Het is een heel gemakkelijk systeem waarbij je verschillende fonts kan terugvinden. Ook kan je in deze tool selecteren of je een lettertype wil voor titels of eerder voor lopende tekst. Verder heb je de keuze tussen contrast en gewicht wat zeer belangrijk is om het juiste lettertype te vinden.

Een andere handige tool is Google fonts. Binnen deze tool heb je een ruime keuze tussen allerlei verschillende webfonts voor webdesign. Uiteraad heeft elke designer zijn of haar voorkeur qua online tools. Onze voorkeur gaat uit naar Adobe Typekit.