Hoe communiceer je met jongeren?

Praten met jongeren is niet evident. Het is een vorm van communicatie die oefening nodig heeft. Hieronder enkele tips die je op weg kunnen helpen.

Jongeren zitten anders in elkaar

Jongeren gaan anders te werk dan volwassenen. Ze gaan te werk volgens het mechanisme ‘Eerst zien en doen’, dan pas denken. Dit kan je niet zomaar veranderen. De hersenen zijn nog volop in ontwikkeling en hiermee moet rekening gehouden worden als je wilt communiceren.

Formuleer je eigen gevoelens

Een gesprek met jongeren kan je veel menselijker en aangenamer maken door je eigen gevoelens te formuleren in een gesprek.

Hou je bij de kern van de zaak

Heel belangrijk bij jongeren is dat je duidelijk weet wat je wil bereiken en waarover je wil praten. Streef naar een balans tussen wat jij wil en wat de jongere wil bereiken. Het doel hierbij is om samen tot een besluit te komen waarin beide doelen behaald worden.

Toon interesse

Luisteren is bij elke vorm van communicatie het allerbelangrijkste. Jongeren worden graag begrepen en daarom is luisteren de belangrijkste vorm van communicatie tijdens het gesprek. Vat kort samen wat de ander zegt, op die manier voelt de jongere zich begrepen.

Gebruik geen taal van de jongeren

Vermijd om de hippe taal en gebaren van jongeren over te nemen. De kans dat je jezelf hiermee belachelijk maakt is enorm groot. Je moet rekening houden dat je qua woordkeuze op elk moment de plank volledig kan misslaan.

Jongeren zijn ook maar mensen. Ze willen contact, probeer ze dus te begrijpen. Doe dit op een serieuze manier. Zo zullen jongeren ook respect terug tonen.