Praten met jongeren is niet evident. Het is een vorm van communicatie die oefening nodig heeft. Hieronder enkele tips die u op weg kunnen helpen.

Jongeren zitten anders in elkaar

Jongeren gaan anders te werk dan volwassenen. Ze gaan te werk volgens het mechanisme ‘Eerst zien en doen’, dan pas denken. Dit kunt u niet zomaar veranderen. De hersenen zijn nog volop in ontwikkeling en hiermee moet rekening gehouden worden als u wilt communiceren.

Formuleer uw eigen gevoelens

Een gesprek met jongeren kan u veel menselijker en aangenamer maken door uw eigen gevoelens te formuleren in een gesprek.

Houd u bij de kern van de zaak

Heel belangrijk bij jongeren is dat u duidelijk weet wat u wilt bereiken en waarover u wilt praten. Streef naar een balans tussen wat u wilt en wat de jongere wil bereiken. Het doel hierbij is om samen tot een besluit te komen waarin beide doelen behaald worden.

Toon interesse

Luisteren is bij elke vorm van communicatie het allerbelangrijkste. Jongeren worden graag begrepen en daarom is luisteren de belangrijkste vorm van communicatie tijdens het gesprek. Vat kort samen wat de ander zegt, op die manier voelt de jongere zich begrepen.

Gebruik geen taal van de jongeren

Vermijd om de hippe taal en gebaren van jongeren over te nemen. De kans dat u uzelf hiermee belachelijk maakt is enorm groot. U moet rekening houden dat u qua woordkeuze op elk moment de plank volledig kan misslaan.

Jongeren zijn ook maar mensen. Ze willen contact, probeer ze dus te begrijpen. Doe dit op een serieuze manier. Zo zullen jongeren ook respect terug tonen.