Op 3 juni 2020 kwam Drupal 9 uit. Drupal is Open Source, ontwikkeld door een community van developers om websites te bouwen. Dit is voor iedereen gratis en toegankelijk. Drupal Core is de basis van Drupal. Sinds juni is er hiervoor een stabiele release uitgekomen, namelijk Drupal 9.

Waarom een nieuwe Drupal release?

Om up-to-date te blijven met de laatste nieuwe trends en de beveiliging van websites te garanderen brengt Drupal deze nieuwe release uit. Daarnaast krijgt het Framework (Symphony) achter Drupal 8 een grote update.

Wat betekent zo’n update op vlak van transformatie?

Vroeger moest men een nieuwe website bouwen bij een nieuwe update (bijvoorbeeld van Drupal 7 naar Drupal 8). De migratie tussen beide was heel intensief want er waren veel verschillen in opbouw en het Framework achter de site was anders.

Sinds Drupal 8 werd er met framework Symphony gewerkt. Drupal 9 is op hetzelfde framework gebaseerd. Hierdoor is de update minder intensief en kan een Drupal 8 website gewoon geüpdatet worden zoals een normale ‘core update’ binnen Drupal 8.

Is mijn website nu niet meer up-to-date?

De onderhoudsmogelijkheden van Drupal zijn als volgt:

  • Drupal 9: wordt aangeraden om te gebruiken. Nieuwe modules (uitbreidingen) worden op basis van deze versie gemaakt.
  • Drupal 8: wordt nog ondersteund. Er komen nog updates uit, maar geen nieuwe modules meer.
  • Drupal 7: er komen enkel nog strikt noodzakelijke updates uit (meestal security).
  • Drupal 1-6: geen ondersteuning meer.

Security updates voor Drupal 7 worden nog onderhouden tot november 2022 (= één jaar verlengd door COVID). Drupal 7 is echter toch al vrij verouderd, dus wachten tot 2022 is niet aangeraden.

Drupal 8 end of life staat wel nog steeds op november 2021. Dit komt door het einde van Symphony 3, maar de impact van de update is minder groot dan bij Drupal 7. Nadien is het niet meer aangeraden om dergelijke versie te hebben.

Omschakeling naar Drupal 9 wordt nog niet meteen aangeraden door comma, brand strategists. De ‘core’ heeft sinds juni een stabiele release, maar veel websites hebben uitbreidingen (modules). Deze modules moeten door de developers van die modules ook uitgebracht worden voor Drupal 9. De omschakeling is dus pas aan te raden wanneer de modules in uw huidige site ook een stabiele release hebben voor Drupal 9.

Marketing strategy

comma, brand strategists is momenteel Drupal 9 aan het testen. We starten pas met ontwikkelen in Drupal 9 als er meer modules klaar zijn. We voorzien hiermee te starten eind dit jaar.

We nemen persoonlijk contact op met Drupal 7 klanten om te bepalen wat de volgende stappen zijn. Voor Drupal 8 klanten voorzien we hetzelfde als we toegevoegde waarde opmerken.