De archetypen van Jung

Succesvolle merken kennen zichzelf en hun ideale klanten. Ze spelen er bewust op in door één archetype te omarmen. Ze maken het hun ideale klanten gemakkelijk om zich met hen te identificeren. Ze trekken ze aan doordat hun verhaal, dromen en hoop dezelfde zijn. De brand archetypen van Jung zijn onmisbaar bij het bepalen van uw positionering en brand identity.

Vrij zijn, avontuur, dat is wat de ontdekker wil! De hoogste berg, de diepste zee… het moet spannend zijn. Maar het is meer dan dat.

Download Explorer Identity Fiche

Is uw merk een ontdekker?

Uw merk trekt de wijde wereld in of het staat voor de reis die de doelgroep doormaakt. Dat kan letterlijk zijn: eropuit trekken, de wereld verkennen. Maar het kan ook in de figuurlijke betekenis: uw eigen individualiteit ontdekken, op zoek gaan naar uzelf, emotionele verbinding zoeken, de klant bijstaan in een zoektocht, kansen laten zien. De klant is bereid om moeite te doen en veel op te geven voor een merk dat zo goed bij hem of haar past. Het bevindt zich dan ook eerder in een hogere prijsklasse. Een brede en weidse blik op de wereld is daarbij het inspirerende thema.

Waar komt u de ontdekker tegen?

Gedreven door avontuur en snakkend naar vrijheid komt u de ontdekker tegen op plekken waar anderen nog niet zijn geweest. Het is niet de eindbestemming die van belang is, maar de reis. Ontdekkers van nieuwe werelddelen of gebieden zoals Columbus, Marco Polo en Vasco da Gama zijn door iedereen gekend. Ze lenen zich ook perfect als hoofdrol in een avontuurlijke film. Een fictief voorbeeld zijn de films over Indiana Jones, de professor archeologie en avonturier. Of gebaseerd op een echt verhaal: de verfilming van het leven van Dian Fossey in Gorilla’s in de Mist.

Wie is de ontdekker?

Avonturier, pionier, zwerver, pelgrim of ontdekkingsreiziger: ze houden allemaal van onbegane paden. Ze zijn nieuwsgierig en autonoom en gaan alleen op pad. Ontdekken is ook wat kinderen zo graag doen. Zij hebben nog alles in het leven te ontdekken. Misschien daarom dat ontdekkers vaak een kinderlijk enthousiasme hebben voor alles wat nieuw is. Regels en hiërarchie, daar houdt de ontdekker niet van.

Voordelen

Het enthousiasme van de ontdekkers zorgt ervoor dat we zin krijgen in het leven. Ze verbreden onze horizon door hun eigen drang naar ontdekking. De explorer is in staat om zichzelf opnieuw uit te vinden, hij of zij is goed in focussen en kansen zien. Hij past zich gemakkelijk aan een veranderende tijdsgeest aan en komt met nieuwe inzichten.

Valkuilen

De ontdekkers onder ons zoeken en zwerven haast hun hele leven. Ze gaan op zoek naar zichzelf, naar anderen en het leven. Het zijn mensen die altijd nieuwe ervaringen, impulsen en ideeën nodig hebben. Ze kunnen zich niet goed settelen en vervreemden gemakkelijk. Dan wordt hun ontdekkingstocht eerder een doelloos ronddwalen, op zoek naar zingeving en bang voor verveling.

Het merk als ontdekker

Het merk als explorer gaat op zoek naar een betere wereld die past bij specifieke behoeftes, voorkeuren en wensen. Dat betekent niet noodzakelijk dat het merk zelf als ontdekker de wereld in trekt. Het staat ook voor de reis die de doelgroep doormaakt en laat zien dat ze er niet alleen voorstaat. Ook in hun zoektocht naar iets nieuws helpt dit type merk de klanten. Samen ontdekken. Ook al is de keuze van een klant van dit type vaak niet conformistisch. En dat stralen deze merken ook uit met beelden en foto’s die verwijzen naar het grote onbekende en een brede kijk op de wereld. Voorbeelden zijn Nasa, Lonely Planet, Nikon, Saab, Salomon en Jeep.

Case Jeep

Case Nikon

Corporate identity

Uitzoeken tot welk archetype u behoort, helpt u weer op weg. Wilt u begeleiding rond brand identity en communicatiestrategie?

Contacteer dan één van onze strategen.