10 tips voor het geven van de beste complimentjes

complimentjes

Morgen 1 maart is het Nationale Complimentendag. We kunnen dan weer 24 uur lang met complimentjes strooien zonder voor slijmbal aanzien te worden. We geven en krijgen allemaal wel eens graag een complimentje. Bovendien zijn complimentjes een boost voor de (werk)sfeer. Meer complimentjes leiden namelijk tot meer zelfvertrouwen, wat dan weer meer creativiteit en flexibiliteit met zich meebrengt. Toch wat tips nodig om je collega’s mooie complimenten te geven? Wij lijsten er vijf voor je op!

1 Specifiek zijn is de boodschap

Werkgerelateerde complimenten krijgen boosten je zelfvertrouwen. Geef jij ze aan een collega, wees dan specifiek met je boodschap. Zeg niet ‘dat heb je goed gedaan’, maar geef een context aan je compliment. Wat heeft die collega zo goed gedaan en waarom? Verpak je jouw boodschap in een mooi, specifiek compliment, dan kan dat zelfs leiden tot betere resultaten van die werknemer. Way to go!

2 Complimenteer ook eens iemands persoonlijkheid

Vaak komen complimenten in de vorm van uiterlijke lof. ‘Dat nieuwe kapsel staat je heel mooi’ of ‘wat een leuke trui’ zijn dan ook vaak gehoorde complimentjes. Maar durf het ook eens aan om iemand te complimenteren met zijn of haar persoonlijkheid. Het is vaak een opgave om rond iemands persoonlijkheid een mooi compliment te formuleren, maar het is zeker het proberen waard!

3 Schrijf ze op een briefje

Ben je niet zo goed in het mondeling overbrengen van complimenten? Zit er toch ergens een verlegen iemand in je verscholen? Schrijf je compliment dan op een briefje. Vaak zijn woorden op papier makkelijker te benoemen.

4 Vergelijk niet met anderen

Geef je een compliment aan iemand, ga er dan nooit de negatieve punten van iemand anders in betrekken. Een slecht voorbeeld: ‘Dat heb je super gedaan, collega X zou dat nooit gekund hebben’. Je geloofwaardigheid als complimentgever daalt wanneer je iemand anders in een slecht daglicht stelt. En het zou ook wel eens kunnen overkomen als slijmen. Niet doen, dus.

5 Too much is too much

Op 1 maart kan complimentjes uitdelen zonder schroom. Maar let toch op met het aantal complimentjes dat je geeft. Wanneer je aan je collega’s te veel complimenten uitdeelt, kunnen ze na een tijdje als ongeloofwaardig beschouwd worden. Zorg er dus voor dat je meent wat je zegt, anders zal je collega nooit meer de oprechtheid van je compliment zien.

 

Toch geen kaas gegeten van communicatie? Wij kennen er alles van!

Bekijk snel ons portfolio of stuur een mailtje naar greetje@merkenmarketeers.be.