Webteam maakt school

De voorbije jaren ontwikkelde het webteam van comma, merkenmarketeers een heuse specialisatie in de bouw van websites voor scholen. Dit leidde al tot enkele online kunststukjes en binnenkort worden daar nog een aantal nieuwe werkstukken aan toegevoegd. comma, wil zich dan ook verder ontwikkelen in deze broodnodige dienst voor onze onderwijsinstellingen.

Toen het Margareta-Maria-Instituut uit Kortemark in 2011 aanklopte bij comma, merkenmarketeers ontstond een mooi en duurzaam partnerschap. Het MMI was de eerste in een reeks van scholen die voor de ondersteuning van hun communicatie op comma, rekenen. Wat vaak begint als een herstyling van een logo of de ontwikkeling van een huisstijl, mondt uit in een gestroomlijnde en professioneel geïntegreerde communicatiestrategie. comma, helpt scholen aan een hedendaagse en gebruiksvriendelijke website, met integratie van de relevante sociale media.

De theorie

Het open source CMS (content management systeem) Drupal 7 vormt de gedroomde motor van een efficiënte schoolwebsite. Eén van de belangrijkste troeven van Drupal is het eenvoudig beheren van gebruikersprofielen. Dit laat toe gericht profielen toe te kennen aan leraren, personeelsleden of directie, waarbij elk toegang heeft tot de zaken die precies voor hen relevant zijn. Daarnaast is ook het gebruiksgemak van goudwaarde. Waar sommige leraars soms sceptisch staan tegenover nieuwe technologieën, wees de praktijk uit dat zij met Drupal heel intuïtief aan de slag kunnen gaan. Dit zorgt er mee voor dat comma, slechts zeer sporadisch scholen te hulp moet schieten voor support.

De praktijk

www.mmikortemark.be

De website van het Margareta-Maria-Instituut bevat een schat aan informatie. Je vindt er alles wat er te weten valt over het Instituut anno 2013, maar kan er net zo goed een duik nemen in zijn rijke geschiedenis. Een handige Ad Valvas geeft de leerlingen de nieuwtjes van de dag mee, terwijl ouders steeds up to date info hebben over het dagmenu dat in de refter geserveerd wordt. Via het eenvoudige CMS kan het personeel van het MMI vlot en regelmatig nieuwsberichten en leuke foto’s op de website posten.

www.sint-rembert.be
Deze scholengroep met Torhout als uitvalsbasis rekent net als anderen op comma, voor de bouw en de ondersteuning van hun online communicatie. De website is een schoolvoorbeeld van een efficiëntie en logische structuur. Sint-Rembert koos voor een uitgebreid en weldoordacht systeem van gebruikersprofielen. Hierdoor kunnen alle leraren eenvoudig en op de juiste plaats content toevoegen, terwijl een aantal personen (leerkrachten Nederlands, directieleden,…) via specifieke rechten iedere post kunnen tegenhouden of goedkeuren. Daarnaast doet de website ook dienst voor de interne uitwisseling van documenten en administratie van het schoolpersoneel.

oefenschool.sint-rembert.be en tvlot.sint-rembert.be

 

De Oefenschool en ‘t Vlot zijn leden van de scholengroep Sint-Rembert. Op zoek naar een efficiënt online visitekaartje klopten ook zij aan bij comma, voor hun nieuwe website. De websites zijn opgebouwd rond een gelijkaardige back-end. Ook hier kunnen ouders volgen wat hun spruiten voorgeschoteld krijgen als lunchmenu. Daarnaast kan iedere klas via een handige integratie van Picasa-albums gemakkelijk foto’s posten van de bedrijvigheid tijdens de lessen en activiteiten.

Wordt vervolgd…

Heel wat scholen zien het nut en de troeven van een degelijke website in. comma, merkenmarketeers heeft op dit eigenste moment enkele nieuwe sites in de pipeline zitten. Zo kunnen de leerlingen van Spes Nostra, De Torretjes, ‘t Veld en het  SiVi binnenkort trots zijn op de gloednieuwe webstek van hun scholen. Ook in de toekomst wil comma, zijn expertise op dit vlak verder ten dienste van geïnteresseerde scholen stellen.