We knopen het graag in onze oren.

Het gaat verdraaid goed met de radio te lande en in Europa!

Ether, papier of het net? De Standard Eurobarometer 80 peilt jaarlijks naar de gebruikte informatiebronnen en het vertrouwen in de media in 34 landen en regio’s. De Yearly Marketing Survey stond stil bij de trends. En de CIM publiceerde de luistercijfers van Golf 2014-1.

Uit de resultaten van de Eurobarometer 80 blijkt dat televisie het meest gebruikte medium is. Op plaats twee volgt de radio. Het medium radio boezemt niettemin het meeste vertrouwen in. In gemiddelde cijfers uitgedrukt: radio – 54%, TV – 48%, pers – 40%, internet – 34%. Radio is ook het medium dat het meest zowel door jong en oud wordt geapprecieerd: meer dan 53% in alle leeftijdscategorieën. Bij managers blijkt radio het hoogst te pieken: 67%.

De Yearly Marketing Survey, die een beeld weergeeft van de trends op marcom-vlak, toont dat adverteerders meer zullen investeren in de combinatie van online media en radio. Beide media kunnen de ‘brand activation’ aanzienlijk bevorderen. Een groeiend aantal bevraagde marketeers verwacht een toename van het radiobudget in de reclamebestedingen.

In Vlaanderen luisteren bijna 3 miljoen mensen dagelijks naar de radio. De openbare omroep heeft een stabiel marktaandeel van 61,1%. De grootste radiofamilie blijft Radio 2 (28,8% marktaandeel). Klara doet een stap vooruit. De vernieuwingsoperatie ‘slow radio’ slaat blijkbaar aan bij de cultuur- en muziekliefhebbers (2,4% marktaandeel). Radio 1 gaat wat achteruit (7,8% markaandeel), maar verwacht heel wat van de intensieve sportzomer. Studio Brussel blijft stabiel (11,9%) en MNM stijgt met meer dan een procent (9,7%). Q-Music stijgt naar 14,4%, JOE daalt wat tot 7,8% en Nostalgie stijgt een half procent (6,5%).

Wie laat zijn radio het langst op zijn favoriete zender staan? Op één staat de Radio2-luisteraar, op twee de luisteraar van JOE fm en op drie de luisteraar van Studio Brussel.