Video killed the radio stars? Radio Gaga? Same old show on my radio?

Nog iemand ideeën voor de playlist om 100 jaar radio te vieren? Op 28 maart is het immers exact een eeuw geleden dat de eerste radio-uitzending bij ons in de ether ging. En het blijft goed gaan met het medium. De Belg luistert gemiddeld 4 uur per dag naar zijn favoriete programma’s. Voor de adverteerder blijft het een geliefd kanaal om zijn boodschap op een gevatte, creatieve manier op zijn doelpubliek los te laten.

Het succes van radio weerspiegelt zich dan ook op het vlak van de radio-investeringen. Die zijn het afgelopen jaar met 4% gegroeid, terwijl de totale reclamebestedingen gemiddeld slechts met 2% toenamen (Nielsen MDB, januari-december 2013, nationaal).

CIM: de cijfers!

Enkele resultaten van de derde onderzoeksgolf 2013

Niet minder dan 76,9% van alle Vlamingen ouder dan 12 luistert dagelijks naar de radio. Bij jongeren (12-24-jarigen) blijft radio zijn aantrekkingskracht behouden en stijgt het dagbereik tot 70,1%. Op weekbasis loopt dit zelfs op tot 90,8%.

Bij gezinnen met kinderen zit het medium radio in de lift. 78,5% van de gezinnen met kinderen luistert dagelijks naar de radio, op weekbasis is dit 93,3%.

Het marktaandeel van Radio 1 steeg in zijn kerndoelgroep 30-plussers uit de sociale groepen 1 tot 3 met 30,9% en mag zich zo de sterkste stijger noemen in deze leeftijdscategorie. Met een selectiviteit van 184 is het bovendien de beste leerling van de klas en blijft Radio 1 de meest aangewezen zender voor de ‘business’-doelgroep.

Studio Brussel blaakt van gezondheid. Binnen de commercieel aantrekkelijke doelgroepen 18-44 en 18-54 klopt het in deze golf af op respectievelijk 25,1% en 20,7% marktaandeel, en een selectiviteit van 182 voor de eerste en 161 voor de tweede leeftijdscategorie. Geen enkele andere zender doet beter binnen die doelgroepen.

MNM behoudt met 16,5% marktaandeel zijn sterke positie bij de 18-44 jarigen. 17,1% van deze doelgroep luistert dagelijks naar deze zender. In de categorie 12-24 jaar kent het marktaandeel van MNM een groei van 17,7% en bereikt het net met 25,3% zijn grootste marktaandeel ooit bij 12-24-jarigen.

Interactieve nostalgie, vooruitblikken en fun!

Op 28 maart opent de VRT de interactieve tentoonstelling Radio 100 plus in het Radiohuis Leuven. Er werden niet minder dan 1.000 audio- en 300 videofragmenten van onder het stof gehaald. Okidoki Pianissimoki! De bezoeker kan er ook zijn eigen radioprogramma maken en de radio van de toekomst ontdekken. Meer info vind je op www.100jaarradio.be.

Radio… You really turn me on… win een Revo SuperConnect radio!

Egta, de vakvereniging van Europese audiovisuele regies, nodigt alle brainstormers uit, om een pakkend concept te bedenken voor een campagne ter promotie van radio bij adverteerders en media agentschappen. Voorstellen kunnen ingediend worden tot 31 maart 2014.

Knettergek mega-idee? Doe mee via www.egtaradioday.com/contest/.