De onmisbare merken van 2013

De onmisbare merken van 2013 in Nederland zijn volgens onderzoek van de EURIB – top-100 Onmisbare Merken 2013 de volgende:

1) HEMA
2) NOS Journaal
3) Albert Heijn

Bij de EURIB worden 1000 Nederlanders ondervraagt om zo te weten te komen welke merken ze absoluut niet kunnen missen.

In 2012 stond Kruidvat nog in deze lijst, maar deze werd uit de lijst geduwd door NOS Journaal. Dat het NOS Journaal in deze top 3 staat, is voor het eerst. Mensen geven dus aan dat ze dit merk niet meer zouden kunnen missen in hun dagelijkse omgeving. Hoe NOS Journaal in deze lijst beland is? Dit wijten ze aan enkele veranderingen die het NOS Journaal dit jaar heeft doorgevoerd bv. geen zittende nieuwslezer meer, maar een staande nieuwslezer. Hierdoor wordt het nieuws eerder actief in plaats van passief.

Albert Hein staat nog steeds in de top 3 door hun sterke acties: de Hamsterweken, Langloopbonussen, Route 99 (aanbiedingen voor 99 cent) en de supermarktmanager. Verder in de top 10 zien we IKEA, Blokker en de Lidl passeren.

Wat zeker frappant is, is dat de A-merken moeten inboeten aan “onmisbaarheid”. In de volledige top 100 staan slechts 29 A-merken zoals Douwe Egberts, Senseo, Smiths,… Volgens de onderzoekers is de oorzaak hiervan de crisis.