411 in Beton Magazine

Merkenmarketeers comma op de grens tussen werk en beleving

Is het nieuwe pand van de Zedelgemse merkenmarketeers ‘comma’ een kantoorgebouw? Professionele bezigheden vinden er zeker plaats. Maar de eigenzinnige plek is evengoed belevingsruimte én ontmoetingsplek, expositieruimte én kookgelegenheid, vergaderzaal én muziekleslokaal. Het kan zelfs een woonplek worden in de toekomst. Voor het veelzijdige ontwerp was één materiaal vanzelfsprekend: beton. Architect Renaud De Poorter en bouwheer/zaakvoerder Wouter Casteleyn

Wouter: “Mijn echtgenote en ik zijn zeer veel bezig met esthetiek en vormgeving. Wij wilden een ruimte waar we dit allemaal konden tonen. Onze architect was aanvankelijk onze interieurarchitect. Doorheen het bouwproces begreep hij het best wat we wilden en uiteindelijk heeft hij ingestaan voor alle tekenwerk.” Renaud De Poorter (De Poorter Holdrinet): “Ik heb buiten alle trends een verhaal getekend dat bij mijn klant past. Ik zou spontaan niet voor beton kiezen, maar het afgewerkte project vertelt een eenduidig verhaal. Ik denk dat de eigenaars met dit gebouw kunnen tonen wie ze zijn. Het is een redelijk ‘wild gebouw’. Wouter vervolgt: “In een schoendoos van drie verdiepingen zou je nooit de expressie kunnen teweegbrengen die je in deze organische, polyvalente ruimte vindt. Alles kan je hier voortdurend veranderen: meubelen, kunstwerken, expositierekken. In de ruimte staat nu een kunstwerk van een Londense kunstenaar, Finbar Ward. Dat doet tegelijk dienst als een scheidingsmuur. Net zo goed krijgt het object volgend jaar een nieuwe plek en een nieuwe rol. Alles is veranderlijk. Op termijn kan hier zelfs misschien iemand wonen. De uitdaging was om een plan te bedenken, waarin we onze verzameling kunnen tonen. We zijn tot een resultaat gekomen dat doordacht en helder is. Dezelfde basislijnen en vormgeving komen overal terug.”

Het pand bestaat uit 235 m2 holle wanden zonder isolatie voor de kelderverdieping, 400m2 geïsoleerde holle wanden met plankenprofilering voor de bovengrondse wanden en +/- 500 m2 predallen voor de verdiepingsvloeren.

Het gebruik van holle wanden maakt kolommen als achterliggende structuur overbodig waardoor een mooie vrije ruimte gecreëerd wordt. Die idee kan maximaal worden ervaren door het ontbreken van de inkomhal. Eens de gespiegeld voordeur geopend, treed je binnen in de belevingswereld van ‘Comma’: gedesignde fietsen, kunstwerken, een boekenverzameling rond architectuur, managment, vormgeving, en een aantal iconische meubelstukken van onder meer Oliver Morgue, Tord Boontje, Arne Jacobson, Jasper Morrison, Pierre Paulin, Maarten Van Severen, Eero Saarinen,… een eclectische verzameling.

Ziel

Van bij het begin was beton onderdeel van het concept voor dit gebouw. Wouter: “Achttien jaar geleden wou ik een betonnen doos. Die is er toen niet gekomen en nu wilde ik ze ook niet meer. Maar de voorliefde voor beton is gebleven. Ik liet me inspireren door de Belgische architecten die met beton werkten. Denk maar aan Juliaan Lampens. Het is een materiaal met enorm veel ziel, en veel tijdlozer dan baksteen. Dan was het de uitdaging om met dat materiaal een ruimte te creëren die meer is dan een kantoor. De bureaus zijn beneden. De gelijkvloers, de ‘411’; is een belevingsruimte, waar we professioneel heel divers mee kunnen omgaan.”

Ook over de buitenkant bestond geen twijfel rond de panelen met structuur in de bekisting. Wouter: “Aanvankelijk dacht ik eerder aan een ter plaatse gegoten structuur. Dan zijn we beginnen nadenken, heb ik wat andere huizen bekeken. Prefaxis, de prefabrikant, had al een woning met deze structuur. Ik vond het fantastisch, we waren er over aan het denken om een eigen structuur te ontwerpen, maar eens wij die panelen hadden gezien hoefde dat niet meer. En budgettair is het uiteraard aantrekkelijker om een bestaande structuur te kiezen.”

Het ontwerp groeide organisch en is maximaal aangepast aan het terrein, dat in een spie loopt. Voor elke vierkante meter van het perceel is het concept doordacht, met aandacht voor de bestaande situatie. Renaud: “We dachten aanvankelijk aan een meer centraal gelegen pand met meerder verdiepingen. Er werd zeer goed overlegd met de buren. Ten slotte zijn we tot een zeer organische vorm gekomen die uitdijt over het perceel.”

Evenwichtige ritmiek

Het industriële beton straalt rust uit, danzij de hoge mate van oog voor detail in opbouw en afwerking. Er werd voor Prefaxis gekozen, omwille van de maatvoering van premuren en breedplaten konden leveren. De repetitie van panelen heeft een juiste en evenwichtige ritmiek. Daarbij is in zeer hoge mate rekening gehouden met de congruentie van voegen tussen de breedplaten van het plafond en de ritmiek van de binnenmuren. Bovendien werden alle technieken bij de fabrikant ingestort. De poutrels die nodig waren voor de lichtstraat, komen uit Nederland. Enkel daar vond de bouwheer de gewenste exemplaren met cirkelvormige uitsparingen, geïnspireerd op de Amerikaanse Casestudy Houses van de jaren ’60.

De verdere binnenafwerking is volledig in functie van de aanwezigheid van het zichtbaar gebleven beton. Kasten, binnendeuren en toiletinrichting in multiplex vormen een tegenhanger voor het brute basismateriaal. Ze komen terug op elke verdieping. Andere details: de eerste en laatste treden van de prefab beton trappen werden mee ingestort in de vloeren, zodat die er een egaal vlak mee vormen.

Ook buiten werd extra aandacht besteed aan afwerking: regenpijpen staan diagonaal op de gevel, om ze zo visueel zo goed mogelijk te laten samenwerken met de structuur van de bekisting.

Renaud: “De afwerking is zo gegroeid. Mijn bedoeling was een structuur te zetten, maar we bleven veel langer samenwerken dan gepland was. Ik heb ook tot op het einde gehamerd op details. Zo heb ik de aannemer moeten overtuigen om de dakgoten schuin in te werken. Dat soort details heeft héél veel moeite gekost, maar zij zorgen er voor dat het beton maximaal tot zijn recht komt en dat deze ruimte de tijd kan trotseren.” (KDA)

Uit: Beton – december 2015

Ontwerp/plan: Renaud De Poorter (De Poorter Holdrinet)

Projectarchitect: Bauci bvba

Aannemer: Himpe nv

Studiebureau: Abicon

Opdrachtgever: comma merkenmarketeers